Wijziging btw-heffing afstandsverkopen in 2021

De btw-heffing op afstandsverkopen, zoals verkopen via internet, gaat in 2021 voor EU-lidstaten veranderen. Vanaf dan moet altijd het btw-tarief berekend worden van het land waar de afnemer van de goederen woont. Het is nog niet duidelijk wanneer de wijziging in 2021 precies van kracht wordt.

Internetverkopen
Afstandsverkopen nemen jaarlijks grotere vormen aan. Omdat dit ook deels grensoverschrijdend is, bestaat hiervoor een apart btw-regime. Dit gaat vanaf volgend jaar wijzigen.

Omzetgrens verdwijnt
De huidige internationale afstandsverkoop kent een omzetgrens die voor de meeste EU-lidstaten op € 35.000 ligt. Onder deze grens kan de leverancier de binnenlandse btw in rekening brengen. Boven de grens moet de btw van het land van de koper berekend worden. Dit verschil gaat verdwijnen.

Btw woonland afnemer
Vanaf 2021 moet altijd het btw-tarief berekend worden van het land waar de afnemer van de goederen woont. Dit betekent ook dat vanaf dan veel vaker de btw moet worden aangegeven in de EU-lidstaten waar geleverd wordt.

Administratieve lasten
Om extra administratieve lasten te voorkomen, komt er wel een systeem waarbij de verschuldigde btw in de eigen lidstaat eenvoudiger kan worden afgedragen. De EU-lidstaten gaan deze gelden vervolgens onderling verdelen.

Ingangsdatum nog onduidelijk
Uitvoeringstechnische moeilijkheden leveren onduidelijkheid op voor wat betreft de ingangsdatum. Gepland was 1 januari 2021, maar inmiddels werkt onder meer Nederland aan uitstel tot 1 juli 2021. De EU moet hier definitief over beslissen.

Heeft u vragen over zakendoen binnen de EU en btw, neem dan contact met ons op.

Heeft u vragen?

Ik help u graag.

Marianne Wijnbelt
tel. 0183 632 788

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Neem contact met ons op!

0183 632 788 → afspraak maken

Voor ondernemers,
van start tot finish.

Contact

Van Rooijen Accountants
Appeldijk 35
4201 AE Gorinchem

tel. 0183 632 788

Stuur een e-mail  →

© Van Rooijen Accountants  | Disclaimer  | Privacyverklaring  | Cookieverklaring  | Wijzig uw cookievoorkeuren