Privé

Bitcoin1

Ook bitcoin is belast in Box 3

Geplaatst op 26 januari 2018

Speculeren met bitcoins is razend populair. Ondanks het feit dat de koers bijna dagelijks enorm varieert, schaffen velen de virtuele munt aan. U dient deze bij de aangifte wel te vermelden in box 3.

Euro17

Verminder erfbelasting met ‘papieren’ schenking

Geplaatst op 19 januari 2018

U kunt tijdens uw leven bedragen schenken aan uw nabestaanden en deze vervolgens schuldig blijven. Uw nabestaanden hebben dan een vordering op u, die vrijvalt bij uw overlijden. De erfenis vermindert dus met de schuldig erkende bedragen, waardoor ook de erfbelasting minder wordt.

Euro8

Advieswijzer Eigen woning in 2018

Geplaatst op 19 januari 2018

Voor de eigen woning gelden stringente fiscale regels. Een lening voor de eigen woning moet bijvoorbeeld aan aflossingseisen voldoen om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Bovendien geldt een aftrekbeperking voor rente in de hoogste belastingschijf (52%). Welke regels van toepassing zijn, is afhankelijk van uw individuele situatie. In deze Advieswijzer komen verschillende situaties aan bod.

handtekening-huwelijk

Nieuwe huwelijksregels per 2018

Geplaatst op 12 januari 2018

Vanaf 1 januari zijn er nieuwe regels als u gaat trouwen. Dan geldt namelijk de beperkte gemeenschap van goederen voor iedereen die gaat trouwen en geen huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld. Wat is er veranderd?

euro-gift3

Belastingvrij schenken in 2018

Geplaatst op 5 januari 2018

Schenken bij leven is vaak voordeliger dan erven bij overlijden. De bedragen die u belastingvrij kunt schenken zijn wederom verhoogd. Daarom een overzicht van de nieuwe vrijstellingsbedragen voor schenkingen in 2018.

Auto2

Richtlijn importwaarde van jonge exclusieve auto’s

Geplaatst op 5 januari 2018

Als u een auto uit het buitenland importeert, moet u bpm betalen. De bepaling van de te betalen bpm kan ook voor jonge, exclusieve auto’s aan de hand van een koerslijst, aldus de rechter. Tabel De bpm die bij import van een gebruikte auto betaald moet worden, stellen we meestal..
Verder lezen

gift

Geen belastingrente bij aanslag erfbelasting

Geplaatst op 14 december 2017

Er wordt geen belastingrente in rekening gebracht wanneer de Belastingdienst een aanslag oplegt naar aanleiding van een aangifte erfbelasting met betrekking tot een overlijden in 2017.

Geven

Extraatje voor uw (klein)kind? Schenk fiscaal vrij!

Geplaatst op 14 december 2017

Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Bijvoorbeeld bij het kopen van een eigen huis of bij het starten van een eigen bedrijf. Of wilt u uw kleinkind graag 'gewoon' een keer een extraatje geven? Misschien wilt u uw vermogen slim verdelen om erfbelasting in de toekomst te beperken. En heeft u dat dit jaar nog niet gedaan? Maak dan nu nog gebruik van de fiscale mogelijkheden voor 2017.

Medisch21

Uw inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet voor 2018

Geplaatst op 14 december 2017

Het maximumbijdrage-inkomen voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) gaat per 1 januari 2018 omhoog. Ook het percentage van de 'lage' inkomensafhankelijke bijdrage Zvw stijgt iets. Per saldo bent u als dga of als ondernemer in de inkomstenbelasting volgend jaar maximaal € 186 meer kwijt aan Zvw dan dit jaar.

Euro11

Prijs in loterij op werk is loon

Geplaatst op 14 december 2017

Als u een prijs wint in een loterij, zult u niet snel denken dat er sprake is van loon uit dienstbetrekking. Tenzij de werkgever de loterij organiseert, want dan kan dit wel het geval zijn.