Ondernemer/ZZP’er

Bedrijfsopvolging2

Fiscus in actie om foute aangifte starter

Geplaatst op 6 december 2018

Veel startende ondernemers maken fouten bij het indienen van hun belastingaangiftes. De fiscus focust zich de komende tijd op het voorkomen hiervan, in plaats van controles achteraf. Dit staat in het jaarplan van de Belastingdienst voor 2019.

Administratie1

Top 5 aftrekposten voor startende ondernemer

Geplaatst op 1 november 2018

Startende ondernemers hebben vaak geen idee welke aftrekposten er allemaal voor ze zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Daardoor laten ze veel geld liggen. Daarom de vijf belangrijkste aftrekposten voor u op een rij.

Euro16

Zijn uw liquiditeiten voldoende bedrijfsgebonden?

Geplaatst op 1 november 2018

Welk deel van de liquide middelen behoort toe aan de zaak en welk deel is privé? Dat is belangrijk voor de vraag of er meer liquiditeiten op de bankrekening staan dan voor de onderneming noodzakelijk is. Want dat deel – ‘duurzaam overtollige liquide middelen’ – dient u in box 3 aan te geven.

Bedrijfsopvolging2

Zzp’er toch ondernemer

Geplaatst op 1 november 2018

Als ondernemer geniet u tal van fiscale voordelen. Maar wanneer bent u als zzp’er fiscaal gezien ondernemer?

Horeca18

Zijn uw kosten wel zakelijk?

Geplaatst op 25 oktober 2018

Als ondernemer zijn uw zakelijke kosten aftrekbaar van de winst. Maar wat nu als de inspecteur die zakelijkheid bestrijdt? Welke bewijslast heeft u dan?

Bedrijfspand9

Check waardering onroerend goed bij gebruik taxatiewijzer

Geplaatst op 22 oktober 2018

Bij het vaststellen van de WOZ-waarde van onroerende zaken maken gemeenten voor bedrijfsmatig onroerend goed onder andere gebruik van taxatiewijzers. Het is verstandig de waardering bij het gebruik van deze taxatiewijzers kritisch te beoordelen.

Bedrijfspand9

Bedrijfsmatig vastgoed kopen via WhatsApp?

Geplaatst op 11 oktober 2018

Steeds vaker worden zakelijke diensten en producten aangeboden via internet, sociale media en Whatsapp. Met enige regelmaat wordt de vraag gesteld of het ook mogelijk is om zakelijk onroerend goed, zoals winkelpanden en bedrijfsgebouwen, via dergelijke kanalen te kopen.

Euro8

Wanneer zijn verhuiskosten zakelijk?

Geplaatst op 11 oktober 2018

Als u als ondernemer verhuist, kunt u onder voorwaarden de kosten ervan ten laste van de winst brengen. Soortgelijke voorwaarden gelden ook als u uw personeel een belastingvrije vergoeding wilt geven vanwege een verhuizing. Wanneer zijn de verhuiskosten zakelijk?

Bedrijfsopvolging2

Tarieven WBSO ongewijzigd in 2019

Geplaatst op 4 oktober 2018

De tarieven voor de WBSO blijven in 2019 ongewijzigd. Dit betekent 32 procent voor de eerste schijf, voor starters blijft het 40 procent. Het tarief van de tweede schijf bedraagt 14 procent. Dat heeft staatssecretaris Keijzer op Prinsjesdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Bedrijfswagen-01-LELAB

Pas op met ombouwen bestelauto

Geplaatst op 26 september 2018

Als u als ondernemer een bestelauto koopt, hoeft u in beginsel geen BPM en minder MRB te betalen. Maar pas op met het aanbrengen van wijzigingen, want anders kunt u zomaar een fikse naheffing plus boete tegemoet zien.