Ondernemer/ZZP’er

Bedrijfspand9

Bedrijfsmatig vastgoed kopen via WhatsApp?

Geplaatst op 11 oktober 2018

Steeds vaker worden zakelijke diensten en producten aangeboden via internet, sociale media en Whatsapp. Met enige regelmaat wordt de vraag gesteld of het ook mogelijk is om zakelijk onroerend goed, zoals winkelpanden en bedrijfsgebouwen, via dergelijke kanalen te kopen.

Euro8

Wanneer zijn verhuiskosten zakelijk?

Geplaatst op 11 oktober 2018

Als u als ondernemer verhuist, kunt u onder voorwaarden de kosten ervan ten laste van de winst brengen. Soortgelijke voorwaarden gelden ook als u uw personeel een belastingvrije vergoeding wilt geven vanwege een verhuizing. Wanneer zijn de verhuiskosten zakelijk?

Bedrijfsopvolging2

Tarieven WBSO ongewijzigd in 2019

Geplaatst op 4 oktober 2018

De tarieven voor de WBSO blijven in 2019 ongewijzigd. Dit betekent 32 procent voor de eerste schijf, voor starters blijft het 40 procent. Het tarief van de tweede schijf bedraagt 14 procent. Dat heeft staatssecretaris Keijzer op Prinsjesdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Bedrijfswagen-01-LELAB

Pas op met ombouwen bestelauto

Geplaatst op 26 september 2018

Als u als ondernemer een bestelauto koopt, hoeft u in beginsel geen BPM en minder MRB te betalen. Maar pas op met het aanbrengen van wijzigingen, want anders kunt u zomaar een fikse naheffing plus boete tegemoet zien.

De-factuur-LELAB

Lidmaatschap vakbond aftrekbaar voor zzp’er?

Geplaatst op 24 september 2018

Ook als ondernemer kun je lid worden van een vakbond. Zijn deze kosten aftrekbaar van de winst? Als het lidmaatschap van zakelijk belang is, is dit mogelijk.

Schoolbank

De studiekosten van uw kind op de zaak

Geplaatst op 24 september 2018

Studerende kinderen kosten een vermogen. Er is gelukkig in veel gevallen studiefinanciering mogelijk, al zorgt dat na afloop wel voor een studieschuld. Maar er is wellicht meer mogelijk voor u als ondernemer om uw kind tegemoet te komen in de studiekosten.

Administratie4

Kopie kassabon voldoende voor Belastingdienst?

Geplaatst op 24 september 2018

Ondernemers dienen hun administratie minstens zeven jaar te bewaren. Voor zaken zoals onroerend goed geldt zelfs een bewaartermijn van tien jaar. Maar wat nu als facturen of kassabonnetjes na verloop van tijd minder of niet meer leesbaar zijn? Is een kopie dan voldoende?

Rekenmachine1 (2)

Geen terugwerkende kracht ontheffing KOR

Geplaatst op 24 september 2018

Vanaf 10 juli 2018 heeft de regeling die kleine ondernemers een ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de btw verleent, geen terugwerkende kracht meer.

Catamaran

Is de btw op een catamaran aftrekbaar?

Geplaatst op 11 september 2018

Als zeilen uw hobby is, zou het mooi zijn als u de btw op een aangeschafte catamaran zou kunnen aftrekken. Maar is dat ook zo, als u de catamaran zakelijk gebruikt?

pensioen9

Fiscaal voordeel schenken bedrijf

Geplaatst op 11 september 2018

Als de pensioendatum in zicht is, komt het moment om uw bedrijf over te dragen. Misschien hebt u voldoende voor uw oude dag opzij kunnen leggen en denkt u erover uw bedrijf aan een van uw kinderen te schenken. In dat geval heeft de verkrijger, bijvoorbeeld uw kind, recht op een belangrijk fiscaal voordeel.