Ondernemer/ZZP’er

Ordners

Correctie op hoge inbrengwaarde woning

Geplaatst op 1 februari 2018

Als u als ondernemer een bedrijf start, hierin een deel van uw eigen woning gebruikt als werkruimte en de woning als ondernemingsvermogen aanmerkt, dient u bij de waardering van die woning rekening te houden met de duurzame zelfbewoning van dit pand. Maar wat is het gevolg als dit niet is gebeurd?

euro

Zijn fooien belast of onbelast?

Geplaatst op 1 februari 2018

Zijn fooien voor de horecaondernemer in de inkomstenbelasting eigenlijk belast? En hoe zit het met de btw, moet u ook btw over fooien afdragen?

De-factuur-LELAB

Is postadres voldoende voor aftrek btw?

Geplaatst op 1 februari 2018

Als u de btw op aangeschafte goederen en diensten wilt verrekenen, moet u over de juiste facturen beschikken. Is een factuur met alleen de vermelding van een postadres voldoende?

Horeca9

Vof tussen chef-kok en gastvrouw fiscaal geen issue

Geplaatst op 26 januari 2018

Bij samenwerkingsverbanden tussen echtgenoten of partners geldt fiscaal het gebruikelijkheidscriterium. Dit criterium staat de samenwerking in de horeca echter meestal niet in de weg.

Medisch21

Bent u als zelfstandig arts ook automatisch zelfstandig ondernemer?

Geplaatst op 26 januari 2018

Als medicus behandelt u uw patiënten op basis van uw eigen inzichten. Betekent deze zelfstandigheid ook dat u fiscaal automatisch als zelfstandig ondernemer kwalificeert?

Transport7

Vrachtwagenchauffeur moet buiten voertuig rusten

Geplaatst op 19 januari 2018

Vanaf dit jaar gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaven om te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs de weekeinden doorbrengen in hun voertuigen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat langdurige rust in de cabine op basis van de Europese regels verboden is.

Privacy9

Strengere privacyregels per 25 mei 2018! Kom in actie

Geplaatst op 12 januari 2018

Op 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze Europese privacywet bevat de regels voor het (automatisch) verwerken van persoonsgegevens. Wat betekent de komst van de AVG voor u?

industrie2

WBSO tijdelijk omlaag in 2018

Geplaatst op 12 januari 2018

Het voordeelpercentage van de tweede schijf van de WBSO is omlaag gegaan van 16% naar 14%. Het betreft een tijdelijke aanpassing die alleen voor 2018 geldt.

pensioen10

Minder oudedagsreserve in 2018

Geplaatst op 12 januari 2018

Maakt u als ondernemer gebruik van de oudedagsreserve, dan kunt u dit jaar iets minder van de door u behaalde winst toevoegen aan deze reserve. Zowel het percentage als het maximumbedrag zijn iets omlaag gegaan.

MEDION DIGITAL CAMERA

Bijtelling wisselend gebruik bestelauto

Geplaatst op 5 januari 2018

Een bestelauto die doorlopend afwisselend wordt gebruikt door verschillende werknemers, levert deze werknemers geen bijtelling op vanwege het privégebruik. Dit geldt echter niet voor de ondernemer zelf.