Ondernemer/ZZP’er

Bedrijfsopvolging2

Ondernemersactiviteiten moeten aantoonbaar zijn

Geplaatst op 14 juni 2019

Als ondernemer heeft u in beginsel recht op tal van ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek. Dat u ondernemer bent, moet u wel aannemelijk kunnen maken, met name bij een geringe omzet.

Euro13

Recht op zelfstandigenaftrek bij weinig omzet?

Geplaatst op 12 maart 2019

De Belastingdienst heeft ondernemers met een omzet van minder dan € 5.000 een brief gestuurd inzake de zelfstandigenaftrek. Via de brief worden zij eraan herinnerd dat je voor het recht op deze fiscale aftrekpost aan een aantal voorwaarden moet voldoen.

Administratie1

Fiscale wijzigingen 2019 voor de ondernemer

Geplaatst op 24 januari 2019

Ook de Eerste Kamer heeft het Belastingplan voor volgend jaar goedgekeurd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor u als ondernemer?

De-factuur-LELAB

Klopt uw voorlopige aanslag 2018 nog?

Geplaatst op 24 januari 2019

Aan het begin van het nieuwe jaar zult u al meer zicht hebben op uw winstcijfers over 2018. Misschien is het zelfs tijd om uw voorlopige aanslag aan te passen.

Sparen5

Wanneer is een lening zakelijk?

Geplaatst op 24 januari 2019

Als u een lening afsluit in het kader van uw onderneming, behoort deze als ondernemingsvermogen in box 1. Een privélening behoort daarentegen in box 3. Maar wat bepaalt wanneer een lening zakelijk of privé is?

Auto-van-de-zaak-LELAB

Auto van de zaak? Verdeel de bijtelling

Geplaatst op 24 januari 2019

Ondernemers in het mkb drijven hun zaak vaak samen met hun echtgenoot of partner. Als in die gevallen een auto van de zaak ter beschikking staat, is het vaak voordelig de bijtelling te verdelen.

Dokter1

Wanneer bent u als medicus zelfstandig ondernemer?

Geplaatst op 24 januari 2019

Medici werken in veel gevallen met collega's samen, waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende structuren. Maar wat bepaalt nu of u voldoende zelfstandig bent om fiscaal als zelfstandig ondernemer aangemerkt te kunnen worden? Hierover heeft de Hoge Raad eerder uitspraak gedaan.

Administratie3

Start het nieuwe jaar met administratieve schoonmaak

Geplaatst op 24 januari 2019

Het nieuwe jaar is weer begonnen, wat betekent dat u een deel van uw administratie weer kunt vernietigen. Hoe lang u uw administratie moet bewaren, hangt af van een aantal zaken. Wat zijn de regels?

Verwachtingen-mkb-ondernemers

Innovatie en verduurzaming maken voor mkb in 2019 het verschil

Geplaatst op 24 januari 2019

Ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf gaan ervan uit dat de omzet en de winst in 2019 verder zullen toenemen. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport '2019 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen'.

Bedrijfsopvolging2

Fiscus in actie om foute aangifte starter

Geplaatst op 6 december 2018

Veel startende ondernemers maken fouten bij het indienen van hun belastingaangiftes. De fiscus focust zich de komende tijd op het voorkomen hiervan, in plaats van controles achteraf. Dit staat in het jaarplan van de Belastingdienst voor 2019.