Ordners

Correctie op hoge inbrengwaarde woning

Geplaatst op 1 februari 2018

Als u als ondernemer een bedrijf start, hierin een deel van uw eigen woning gebruikt als werkruimte en de woning als ondernemingsvermogen aanmerkt, dient u bij de waardering van die woning rekening te houden met de duurzame zelfbewoning van dit pand. Maar wat is het gevolg als dit niet is gebeurd?

euro

Zijn fooien belast of onbelast?

Geplaatst op 1 februari 2018

Zijn fooien voor de horecaondernemer in de inkomstenbelasting eigenlijk belast? En hoe zit het met de btw, moet u ook btw over fooien afdragen?

De-factuur-LELAB

Is postadres voldoende voor aftrek btw?

Geplaatst op 1 februari 2018

Als u de btw op aangeschafte goederen en diensten wilt verrekenen, moet u over de juiste facturen beschikken. Is een factuur met alleen de vermelding van een postadres voldoende?

Horeca9

Vof tussen chef-kok en gastvrouw fiscaal geen issue

Geplaatst op 26 januari 2018

Bij samenwerkingsverbanden tussen echtgenoten of partners geldt fiscaal het gebruikelijkheidscriterium. Dit criterium staat de samenwerking in de horeca echter meestal niet in de weg.

Bedrijfswagen-01-LELAB

Geen bijtelling voor bestelauto zonder rittenadministratie, kan dat?

Geplaatst op 26 januari 2018

Als u geen bijtelling voor uw auto van de zaak wilt, bent u in principe verplicht een rittenadministratie bij te houden. Dit betekent nogal eens administratieve rompslomp. Heeft u een bestelauto? Dan kunt u met een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ ook onder deze verplichting uit.

Medisch21

Bent u als zelfstandig arts ook automatisch zelfstandig ondernemer?

Geplaatst op 26 januari 2018

Als medicus behandelt u uw patiënten op basis van uw eigen inzichten. Betekent deze zelfstandigheid ook dat u fiscaal automatisch als zelfstandig ondernemer kwalificeert?

Bitcoin1

Ook bitcoin is belast in Box 3

Geplaatst op 26 januari 2018

Speculeren met bitcoins is razend populair. Ondanks het feit dat de koers bijna dagelijks enorm varieert, schaffen velen de virtuele munt aan. U dient deze bij de aangifte wel te vermelden in box 3.

Artikel-1-stamrecht

Minder gebruikelijk loon door afkoop pensioen in eigen beheer?

Geplaatst op 26 januari 2018

Een recente uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch maakt duidelijk dat pensioen geen invloed heeft op het gebruikelijk loon. In deze uitspraak ging het om een dga die naast zijn salaris uit de bv ook nog pensioen kreeg.

Euro17

Verminder erfbelasting met ‘papieren’ schenking

Geplaatst op 19 januari 2018

U kunt tijdens uw leven bedragen schenken aan uw nabestaanden en deze vervolgens schuldig blijven. Uw nabestaanden hebben dan een vordering op u, die vrijvalt bij uw overlijden. De erfenis vermindert dus met de schuldig erkende bedragen, waardoor ook de erfbelasting minder wordt.

Transport7

Vrachtwagenchauffeur moet buiten voertuig rusten

Geplaatst op 19 januari 2018

Vanaf dit jaar gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaven om te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs de weekeinden doorbrengen in hun voertuigen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat langdurige rust in de cabine op basis van de Europese regels verboden is.